REVIEW FUJIFILM FINEPIX X100T, de Costin Rusu, pentru F64 Studio

REVIEW FUJIFILM FINEPIX X100T, de Costin Rusu, pentru F64 Studio

Pare simplă rețeta celor de la Fuji pentru seria X. Se ia un senzor mare, CMOS APS-C, se așează în fața lui un prime în F2, 35mm mai exact, focala fixă să îți pună imaginația la contribuție. Totul într-un body compact, extrem de elegant și atrăgător. Am primit în teste de la prietenii de la F64 Studio, un Fujifilm Finepix X100T. Mă declar un adorator al seriei X încă de la prima versiune. Am avut ceva mai multe experiențe cu X100S unde am declarat că sunt dezamăgit de sistemul AF. Mereu rămân în minte cu performanța senzorilor din aparatele Fujifilm.

Pot declara că este aparatul perfect pentru fotografia de stradă și nu doar atât. Sistemul AF funcționează ireproșabil chiar și în condiții de iluminare ceva mai proaste. Am început cu sistemul de AF pentru că la acest capitol am fost dezamăgit puțin de predecesorul său X100S. Poți fotografia în absolut orice situație de iluminare și mai mult, poți obține fotografii bune fără să te stresezi foarte tare.

Voi puncta detaliile din zonele de negru care după părerea mea se găsesc mai mult în senzorii Fuji decât în alți senzori. Mă declar pe deplin mulțumit de sensibilitatea acestui aparat, la ISO 6400 ai o fotografie mai mult decât decentă. Este un aparat foarte rapid și în setări și la declanșare. Toate setarile sunt la îndemână, timpul de expunere direct pe partea superioara a aparatului, setările diafragmei pe obiectiv, iso-ul la un buton distanță.

Nu mă declar un iubitor al simulatorului de film, dar pentru partea creativă pot fi utile aceste opțiuni. Aveți de unde alege. În afară de cele clasice, Fuji a adăugat un filtru Kodachrome. Până acum în acest review am folosit foarte multe superlative bine meritate pentru Fuji x100T, dar există desigur și un dar, eu fiind un user de DSLR, prefer cadrele RAW (RAF Fuji).

În momentul  în care am descărcat din el cadrele, am constatat că nimic nu îmi recunoștea rawurile făcute cu Fuji. Am intrat pe site, unde nu am găsit un codec, ci un soft care mă lasă să le transform în JPEG și TIFF,  fiind puțin dezamăgit. Am făcut un update la Adobe Lightroom de la 5.5 la 5.7 și se pare că după update, Lightroom a știut să deschidă și rawurile. Pentru mine nu a fost o problemă, dar pentru un user la început de drum poate fi o piedică destul de ciudată care să îi lase un gust amar.

Mă declar fascinat și înclin capul în fața băietilor de la Fuji.  X100T este un aparat care îți pune imaginația la treabă printr-un prime luminos. Îl recomand cu mare drag și dacă totuși nu vă permiteți un X100T, puteți arunca un ochi și către Fuji X30,  un compact cu performanțe foarte bune. Am pregatit si un clip de unbox pentru X100T, vizionare placuta.

de Costin Rusu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*