In Zanzibar cu membrul NPS Dragos Stoica, nikonisti.ro

In Zanzibar cu membrul NPS Dragos Stoica, nikonisti.ro

Intors recent din Zanzibar, Dragos Stoicamembru NPS, ne-a incantat cu fotografiile sale pline de culoare, caldura si fascinatia unui loc indepartat si a unei culturi diferite. Va invitam sa vedeti cateva fotografii si sa aflati de la Dragos impresii despre Zanzibar si oamenii sai.

 

Dincolo de orice prejudecata (nu in cazul meu) vis-a-vis de zona Africii si de orice reticenta pe care din pacate am vazut-o la multi vis-a-vis de zone mai sarace din lume, insula Zanzibarului si locuitorii sai nativi sunt locuri si experiente superbe! Mai presus de orice, trebuie sa tinem cont ca oriunde am merge, intalnim OAMENI: frumosi, tineri, batrani, bolnavi, nou nascuti, cu sperante, cu frici, cu munca, cu truda, cu emotii, cu sentimente, cu familii etc.

Nu au situatii financiare si conditii de trai foarte bune, dar sunt obisnuiti sa spere si sa se descurce, sa supravietuiasca. Nu este o regiune calcata de boli tropicale, fiind o insula langa continent inconjurata de curenti oceanici si apa sarata, evident. Sunt relativ pasnici si inofensivi desi sunt insistenti in speranta de a te prinde sa le platesti un serviciu, sa cumperi ceva de la ei… Si e normal. Cum altfel sa faca rost de bani decat prin raspanditul turism existent la ei de ceva vreme? Dar sunt sociabili si surprinzator de vorbitori de limbi straine! Au ce arata la ei acasa si au experiente faine pe care ti le pot oferi tie, ca turist.

Imi place sa surprind in fotografii copiii. Oriunde as fi, ei sunt mai senini, mai naturali, mai sinceri, mai “nemanjiti” de viata. Pe cei adulti sau varstnici e mai delicat sa ii fotografiezi in voie. Unii vor bani, altii nu vor deloc, pentru ca sunt tracasati de turistii care ii considera exponat la zoo… Am interactionat cu oameni simpatici si zambitori, deschisi si prietenosi, care in putinul timp petrecut alaturi de ei, m-au facut sa ma simt relaxat si confortabil si au impartasit o bucatica din sufletul si viata lor. Un loc in care merita sa ajungi cel putin o data in viata.

In Zanzibar m-am dus in primul rand cu gandul si nerabdarea de a fotografia peisaje si natura. Sunt unul din oamenii si fotografii care adora in primul rand natura. Perfecta prin insusi imperfectiunile sale. Perfecta, pentru ca nu are frustrari si complexe, capricii si nevroze din cauza nemultumirilor si defectelor sale. Nu! E perfect echilibrata si fascinanta prin diverstatea sa incredibila si isi vede de drum, stingherita uneori numai de interventiile noastre nepotrivite. Iar natura Zanzibarului, e un coltisor tare fain al acestei planete. Un mare coral, o bucata plina de substante nutritive si roditoare, este gazda unei sumedenii de plante, animale si insecte.

Aproape de Ecuator, zi de zi soarele rasare si apune la acelasi moment, clima nu se schimba, iar lumina in mijlocul zilei cade fix perpendicular. Prima data cand o observi ti se pare ciudat si iti dai seama ca umbra este mica si chircita sub tine. Apa, nisipul, flora si fauna tipa de viata si culoare, de savoare si gust adevarat. Daca vrei sa simti un ananas, o banana, un mango cu adevarat, trebuie sa il mananci pe cel dintr-un copac din Zanzibar. Nu este singurul loc, dar in niciun caz nu se compara cu ce ajunge in Europa. Nu am fost dezamagit nici de atmosfera, nici de vietatile marine, nici de gustul pestelui, de nimic. M-am simtit pe deplin fericit ca am putut trai o astfel de experienta si am putut fotografia asa un loc.

In Zanzibar, Dragos Stoica a fotografiat cu aparatele foto Nikon D600 si D800 si obiectivele AF NIKKOR 16mm f/2.8D fisheye, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Mai multe fotografii in galeria de mai jos si pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rating*