În ultima jumătate de deceniu, Fujifilm a dovedit că poate produce camere cu lentile interschimbabile păstrând în același timp aspectul retro, cu o excelentă ergonomie și o calitate excepțională a imaginii.
Odată cu succesul seriei APS-C, “X”, a crescut și dorința celor de la Fujifilm de a crea un nou sistem, cu un senzor mai mare. Astfel, a luat naștere camera cu senzor mediu format “GFX 50S”.
Fujifilm GFX 50S a impresionat echipa Creative Wizards, prin posibilitatea personalizării în funcție de dorințele și necesitățile fiecărui utilizator. În total, avem 37 de opțiuni ce pot fi setate la fiecare dintre cele 10 butoane aflate pe body-ul aparatului medium format. Camera are un meniu complex dar intuitiv, iar opțiunea ‘My Menu’ ne permite stocarea setărilor cele mai utilizate. Cei familiarizați cu body-urile FujiFilm cunosc faptul că pe body întâlnim rotițe de control ale valorii ISO și timpului de expunere. În afara acestor setări, pe body-ul GFX 50S, avem în partea dreapta a body-ului, la fel ca la DSLR, rotițe de control ale diafragmei și timpului de expunere, care aduc un plus la control, funcția de “Push”.
Un senzor de mari dimensiuni (43.8 x 32.9mm), așezat într-un body mirrorless. Cântărește puțin mai mult decât un DSLR Full Frame, dar este construit într-o formă care îți permite manevrarea lui din mână asemenea unui DSLR sau mirrorless normal. Combinația de joystick AF și ecranul tactil permite utilizatorului o selecție ușoară a punctului de focus. Ecranul rabatabil pe două axe permite fotografierea în format landscape sau portrait din unghiuri joase sau înalte.
FujiFilm GFX 50s se adaptează în mâna unei tipologii variate de utilizatori, de la cei obișnuiți cu Full Frame la cei care trag cu mediu format deja. Din punct de vedere al controlului acesta devine imediat o extensie a fotografului, având control instant pentru fiecare setare și un grip foarte bine echilibrat. Un singur lucru este de mentionat ca posibil minus, body-ul aparatului ne oferă o serie de butoane customizabile dar fără a regăsi vreun simbol pe ele. Creierul uman este obișnuit să facă asocieri, așadar, cel puțin în opinia noastră, considerăm ca ar fi fost la îndemână, dacă ar fi așezat simboluri, de ce nu geometrice, asemenea game-padului de la Playstation sau Xbox.
Camera oferă un senzor de 43.8 x 32.9mm, de 51.4MP CMOS, cu un factor de crop de 0.79x. O să demontăm ideea că acest aparat este bun în orice situație, el nu excelează la capitolul viteză de focalizare, dar până la urmă nu aceasta este misiunea lui. Deci pasionații de fotografie dinamica (Sport, Wild-life) sunt cumva discriminați, mai ales că in modul rafală este capabil să obtină doar 3 cadre pe secundă, dar pâna la urmă este normal pentru nișa din care face parte.
Fujifilm GFX50S, are un sistem de AF, de tip Contrast Detection AF. Focalizarea este exactă, precisă dar în conditii slabe de iluminare poate fi puțin anevoioasă. Un sistem cu detectie de fază ar fi completat și îmbunătățit mult viteza de focalizare. Informația AF este citită direct de pe senzor ceea ce înseamnă că nu are nevoie de alte ajustări precum la DSLR. În lumina bună, AF-ul acestui mediu format se comportă bine. Din prisma AF-ului, dacă vă surâde ideea de a trece de la DSLR-urile cu rezoluție mare la acesta, in situații de iluminare scăzută o să simțiți că vă întoarceți puțin în timp.
Ce ne deranjează cu adevărat, este viteza de sincronizare cu flashurile în studio, maxim 1/125s. În studio poate să deranjeze, mai ales că știm, Hasselblad X1D poate sincroniza până la 1/2000s. O să menționăm și bateria din GFX50S, evident nu poate atinge performanțele unui acumulator dintr-un DSLR high end, dar are o autonomie mai mult decât acceptabilă, iar daca configurăm aparatul pentru a economisii resurse, îi putem prelungii autonomia.
Dacă ne-a impresionat ceva la Fujifilm și am rămas cu o durere în suflet atunci când l-am înapoiat prietenilor de la F64 Studio, este calitatea imaginii, aspect care distruge orice minus pe care Fujifilm îl are la GFX50S. E lipsit de sens să spunem că rezoluția imaginilor la această cameră este impresionantă, calitatea imaginii în general. Zgomotul de imagine din fisierele RAW cu iso ridicat se pot compara cu Pentax 645Z, adică minim. Trebuie menționată și ridicată la superlativ gama dinamică a senzorului, la valori peste 1600 ISO, în părțile supraexpuse putem salva până la patru pași de lumină, cantitatea de informații este surprinzătoare, ceea ce înseamnă detalii excelente.
Montura lentilelor este complet nouă “’G’ mount”, Fujifilm a adus odată cu lansarea lui GFX50, trei lentile:
Optica acestui set de lentile este excelentă, iar noi ne-am simțit complet satisfăcuți de toate cele trei obiective, dar ne-am indragostit de GF 120mm f/4 Macro R LM OIS WR. În afara acestor 3 obiective, Fujifilm spune că până la finalul anului 2017 o să mai aducă înca o serie de încă trei lentile.
Noile obiective cu montura “G”, sunt optimizate pentru a obține o claritate ridicată, controlul asupra aberaților cromatice are un raport excelent, fiind aproape inexistente. Sistemul de stabilizare permite lucrul cu aparatul din mână fără a avea teama ratării cadrelor, chiar și la viteze mai lungi ale timpului de expunere. Obiectivele sunt protejate împotriva intemperiilor, elementul frontal este acoperit cu fluor pentru respingerea umezelii, ceea ce permite utilizarea lui în condiții dificile de fotografiere. Un lucru de lăudat este inelul de diafragmă, care deși este acționată electromagnetic, deține o poziție “C”, care ajută la controlul diafragmei direct din body-ul aparatului. Fujifilm declară că lentilele funcționează la parametrii normali pana la temperaturi de -10 Celsius.
Concluzii finale:
Echipa Creative Wizards se declară mai mult decât încântată de acest model mediu format de la Fujifilm. Considerăm că FujiFilm GFX50S este pionierul unei noi ere în lumea fotografiei, era mediului format. Ne asteptăm ca în scurt timp și alți producători să anunțe lansarea de camere cu senzori în format mediu, iar de la FujiFilm ne putem aștepta la un upgrade al acestui model, la capitolul vizor, sistem de focalizare și sincronizare a flash-urilor. FujiFilm a realizat o cameră foto, necesară pieței actuale și vine ca opțiune pentru fotografii care au nevoie de o rezoluție bună și de o gamă dinamică excelentă, și nu neapărat un sistem AF extrem de rapid. FujiFilm GFX50S, nu este doar un aparat foto, este o experiență în acest moment.